Šiandien širdies ir kraujagyslių ligos yra pagrindinė Europos moterų ir vyrų mirties priežastis, dažnesnė nei visos vėžio formos kartu paėmus. Todėl svarbu suprasti, kaip tai rimta ir pasirūpinti savo sveikata.
Pagrindiniai širdies ir kraujagyslių ligų rizikos veiksniai yra rūkymas, padidėjęs arterinis kraujo spaudimas, padidėjusi cholesterolio koncentracija kraujyje, netaisyklinga mityba bei mažas fizinis aktyvumas. Širdies ir kraujagyslių ligų vystymuisi įtakos taip pat turi viršsvoris, nutukimas, cukrinis diabetas, stresas, piktnaudžiavimas alkoholiu.
Manau visi suprantame, kad mūsų kraujagyslės yra tarytum vamzdynas, per kurį teka kraujas. Tačiau dėl kraujo tėkmės pokyčių, pažeistų kraujagyslių sienelių ir pakitusios kraujo sudėties gali susidaryti trombai arba paprastai šnekant – krešuliai.
Trombas gali susidaryti tik plačiose arterijose, o po to patekti į siauresnes, kur pridaro daugiau rūpesčių. Jei tai įvyksta smegenyse, vadinama insultu, jei širdyje – miokardo infarktu.
Šiame skyriuje papasakosiu, kokie produktai stipriai sumažina tikimybę atsirasti minėtoms problemoms.
Granatas
Išskirtinai šviežias ir žinoma, vaisius, o ne sultys iš pakelių – normalizuoja lipidų ir cholesterolio lygį, taip pat skystina kraują. Taip pat granatų sėklų kauliukuose esama aliejų, atkuriančių hormonų pusiausvyrą organizme.
Granatai – vieni iš nedaugelio vaisių, kuriuos ne tik galima, bet net labai sveika valgyti diabetikams. Teigiama, kad vartojant po 100 lašų granatų sulčių 4 kartus per dieną prieš valgį, jau trečią dieną pastebimai sumažėja gliukozės kiekis kraujyje. Prinokusio granato žievelėje yra alkaloidų, pasižyminčių stipriu antiparazitiniu poveikiu. Daugelis tyrimų ne kartą įrodė, kad tiek granatų sėklų aliejus, tiek ir paties vaisiaus ekstraktas pasižymi priešuždegiminėmis savybėmis, kurios apsaugo sąnarius nuo osteoartrito sukelto sąnarių susidėvėjimo.
Bananai
Juose gausu kalio, o jei pastarojo trūksta, nukenčia kraujagyslės. Kalis taip pat normalizuoja kraujo spaudimą.
Reguliariai valgant bananus, sumažėja insulto bei infarkto rizika, normalizuojasi padidintas kraujospūdis. Be to, bananai puikiai apsaugo kraujagysles. Šie vaisiai saugo ir nuo
aterosklerozės.
Bananai yra puikus maisto produktas moterims, kadangi sumažina menstruacijų sukeliamus spazmus ir sulaiko skysčius organizme. Bananai padeda sumažinti akmenų inkstuose susidarymo tikimybę, o vitaminas B6, kurio gausu šiuose vaisiuose, padeda sureguliuoti gliukozės kiekį kraujyje, taip palengvina nuotaikos svyravimus, kurie dažnai susiję su PMS.
Persimonai
Mano vieni mėgiamiausių vaisių, savyje turi aibę polifenolių, kurie labai efektyviai ir teigiamai veikia cholesterolio lygi kraujyje. Taip pat, kadangi yra oranžinės spalvos, juose gausu beta karotino, kuris stiprina imuninę sistemą ir akis, magnio, kuris yra vienas svarbiausių elementų norint turėti sveiką širdį.
Špinatai
Labai naudingos daržovės, kuriose yra daug geležies, kalio, magnio bei kitų labai svarbių elementų. Taip pat špinatuose galima rasti gausybę A ir E grupių vitaminų, kurie turi galią ne tik pagerinti regėjimą, odos būklę, bet ir apsaugoti nuo kvėpavimo takų, šlapimo ir žarnyno trakto uždegimų.
Špinatuose esantys folatai taip pat padeda sumažinti hipertenziją ir atpalaiduoja kraujagysles, tuo pat metu išlaikydami tinkamą kraujo tekėjimą. Sumažinus kraujo spaudimą ir atpalaidavus kraujagyslių bei arterijų įtampą, sumažėja širdies ir kraujagyslių sistemos įtampa.
Arbūzas
Nors techniškai arbūzas yra uoga, tai jo skoniui ir saldumui įtakos nedaro.
Arbūze daug amino rūgšties, kuri vadinasi L-citrulinas. Ši medžiaga padeda organizmui pasigaminti azoto rūgšties, o pastaroji labai efektyviai praplečia kraujagysles ir sumažina kraujo spaudimą. Tad jei reguliariai valgysite arbūzą, gausite pakankamai minėtosios amino rūgšties ir neturėsite problemų dėl per aukšto kraujospūdžio. Žinoma, jei tai bus vienintelis šviežias produktas jūsų mitybos racione, daug naudos nesitikėkite.
Riešutai
Graikiški ir migdolų riešutai savyje turi labai daug mononesočiųjų riebalų ir omega-3 rūgščių, didinančių kraujagyslių elastingumą. Riešutuose taip pat daug ląstelienos, baltymų, magnio, fosforo, kalio, vario ir kitų elementų, stiprinančių širdį ir kraujagysles. Mokslininkai teigia, kad graikinių riešutų aliejus, vartojant jį pavalgius, kraujagysles veikia daug geriau. Tai ypač svarbu žmonėms, sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, kurių kraujagyslės neretai būna pažeistos. Aliejus veikia ląstelių, dengiančių kraujagyslių vidinę sienelę – endotelio – vientisumą.
Apelsinai
Apelsinuose gausu kalio, kuris atsakingas už gerą širdies veiklą. Organizme sumažėjus kalio kiekiui, gali pasireikšti širdies ritmo sutrikimai, vadinamoji – aritmija. Dėl savo turtingos sudėties, apelsinų sultys – tai puikus kūno stiprinimo agentas.
Askorbo rūgštis kartu su karotinu ir tokoferoliu pasižymi stipriomis antioksidacinėmis savybėmis, išvalo kraują nuo cholesterolio, stiprina kraujagyslių sieneles, padidina jų elastingumą, sumažina pralaidumą. Tuo pat metu veikia ląsteles, žymiai pailgindami jų gyvybinę veiklą, taip atgaivindami kūną. Antioksidantai kovoja su vėžinių ląstelių vystymusi. Kitaip tariant – apelsinų sultys puiki profilaktika nuo vėžio. Didelė stiklinė apelsinų sulčių sumažina arterinį kraujo spaudimą.
Raudonosios pupelės
Tai puikus omega-3 rūgščių ir kalcio šaltinis. Stiprina ir gerina širdies veiklą. Skaidulos padeda pašalinti toksinus, o kraujagysles išvalo nuo blogojo cholesterolio. Vitaminai, esantys raudonosiose pupelėse, teigiamai veikia nervų sistemos funkcionavimą.
Obuoliai
Didžiausia gydomoji obuolių galia – juose esantys stipriausi natūralūs, stipriai veikiantys sorbentai – pektinai. Šios medžiagos obuoliuose daugiau nei kituose vaisiuose ar uogose. Medicininiais tyrimais nustatyta, kad pektinas iš virškinamojo trakto šalina bakterijas ir sunkiuosius metalus, reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje. Pektinai suteikia jėgų, padeda atsikratyti įtampos. Be to, reguliariai valgant obuolius, organizmas efektyviau išsivalo.
Linų sėmenys
Linų sėmenyse daug omega-3 rūgščių ir aibė kitų naudingų elementų. Beje, norint gauti omega-3 dienos normą, pakanka suvartoti vos šaukštelį maltų linų sėmenų.
Nebūkite patiklūs ir nepirkite papildų, kuriuos siūlo įvairiausi omega-3 prekybininkai. Šių naudingųjų rūgščių galite gauti iš sėklų ir riešutų.
Aliejus, išspaustas iš kokybiškų geriausių aliejinių linų sėmenų rūšių, pasižymi gydomosiomis ir profilaktinėmis savybėmis. Jis padeda apsisaugoti nuo riebalų apykaitos sutrikimų, aterosklerozės, onkologinių ligų. Reguliariai vartojant sumažėja cholesterolio kiekis kraujyje.
Linų sėmenų aliejus užkerta kelią širdies ir kraujagyslių ligoms. Jis taip pat normalizuoja kepenų, skydliaukės, žarnyno ir skrandžio funkcijas.
Pomidorai
Biologine prasme pomidorai yra vaisiai, tačiau kasdieną mes juos vadiname daržovėmis. O naudingi jie tuo, kad šiuose vaisiuose / daržovėse daug pigmento likopeno, suteikiančio daržovėms geltoną, oranžinę bei raudoną spalvas. Na, o mums šis antioksidantas yra jaunystės šaltinis.
Likopenas – tai veiksmingas antioksidantas, stiprinantis organizmo imuninę sistemą. Jis saugo mus nuo laisvųjų radikalų, kurie ardo organizmo ląsteles. Taip pat gera žinia ta, kad net termiškai apdorojus pomidorą, likopenas nesuyra.
Mokslas įrodė, jog pomidorai net trečdaliu sumažina kraujagyslių bei širdies ligų tikimybę. Suomijos mokslininkai praneša, kad vidutinio amžiaus moterims, vartojančioms mažai likopeno, infarkto rizika padidėja tris kartus.
Česnakas
Populiariausias kraujagyslių valymo ir minkštinimo būdas vartojant česnakus, žinomas nuo gilios senovės. Kraujagyslės tampa elastingesnės, išnyksta infarkto grėsmė, sumažėja arba išvis dingsta ūžesys galvoje bei galvos svaigimas, pagerėja regėjimas, be to, sąnariuose sumažėja riebalinių ir kalkinių nuosėdų. Taip pat sumažėja tikimybė susidaryti trombams.
Avižų kruopos / dribsniai
Avižose daug ląstelienos, o pastaroji sumažina cholesterolio lygį kraujyje, taip pat ir cukraus lygį organizme. Avižų nebūtina virti, galima tiesiog per naktį mirkyti, o ryte tik pašildyti. Galite paskaninti medumi, cinamonu arba kokiu kitu mėgstamu prieskoniu.